Met contant betalen steun je het behoud van contant geld

Na jaren van jaarlijkse dalingen bleek sinds 2021 het aandeel contante betalingen in percentages te zijn gestabiliseerd (20%) net als de waarde van die betalingen (14% voor 2021 en 15% voor 2022 en 2023). Deze cijfers komen uit het rapport “Betalen aan de Kassa 2023” van De Nederlandsche Bank en Betaalvereniging Nederland. Dit gegeven is misschien wel een signaal dat mensen steeds meer bewust contant betalen, en wellicht doen ze dat om hun steun aan contant geld uit te spreken of omdat ze het makkelijker vinden. Ik gebruik hier de term ‘bewust’ omdat contant betalen vandaag de dag echt niet zo eenvoudig meer is aangezien het steeds moeilijker wordt gemaakt.

In Nederland wordt alles bijgehouden, gemonitord, en geanalyseerd (voor de grap zeg ik wel eens dat van elke stoeptegel in ons land precies bekend is waar die ligt, hoe groot die is en hoe lang die er al ligt), vandaar dat bovenstaande percentages uit het rapport konden worden bepaald. Als je nu zelf graag wilt dat contant geld behouden blijft dan is het zinvol om zo vaak mogelijk met contant geld te gaan betalen, want met elke extra contante betaling zullen de cijfers voor contante betalingen in deze belangrijke rapporten hoger uitvallen, en dus de cijfers voor digitale betalingen lager. Hoe hoger het aantal contante betalingen in dit soort rapporten is, des te lastiger is het voor de politiek om contant geld af te schaffen. Betalen met contant geld is dus een soort continue referendum voor het behoud van contant geld en door contant te betalen steun je dit referendum. Het zou denk ik zeer slecht zijn als contant geld zou verdwijnen, contant geld heeft namelijk veel voordelen:

Sociale cohesie
Digitale betalingen bij met name zelfscankassa’s zorgen voor steeds minder contact tussen mensen en minder cohesie in de samenleving, een uitermate zorgelijke ontwikkeling. Met de contactloze betalingen en andere digitalisering is Nederland hard op weg een contactloze samenleving te worden. Dat het contact tussen mensen steeds minder vanzelfsprekend wordt, en geen contact hebben steeds meer de norm lijkt te worden, is ronduit zorgwekkend. Dit verschijnsel kan zorgen voor toename van eenzaamheid, depressies en een sterke afname van onze gezondheid. We zijn sociale wezens en we hebben dus contact nodig voor ons welzijn en onze gezondheid. Met contant betalen wisselen we letterlijk iets fysieks uit, geven we iets aan elkaar en kijken we elkaar weer even aan.

“Met contactloze betalingen is Nederland hard op weg een contactloze samenleving te worden”

Contant betalen vaak veel sneller
Het spijt me echt voor de contant geld haters maar een contante betaling gaat toch echt vaak veel sneller dan een digitale, dat heb ik al vele malen mogen ondervinden. Ik zie mensen hannesen met hun smartphone of bankpas, terwijl met een briefje van 20 snel kan worden betaald. Ook zag ik een keer een klant bij wie de poortjes van de zelfscankassa niet open gingen toen ze het bonnetje wilde scannen om de poortjes te openen. Je zou maar buiten een auto hebben geparkeerd terwijl de parkeermeter doorloopt, dat is echt niet handig. Er moest iemand komen om het poortje te openen, dat duurde even. De zelfscankassa is duidelijk een ‘oplossing’, voor een niet bestaand probleem, dat zelf een probleem is geworden. Hoeveel kostbare stroom verbruiken die poortjes plus alle elektronica eigenlijk en hoeveel kostbare grondstoffen worden verspild om dit soort speelgoed te maken?

Contant geld werkt altijd
Contant geld doet het altijd en is daarmee nog steeds het beste betaalmiddel dat er is (en altijd zal zijn). Als er in de supermarkt weer eens een zoveelste pinstoring is worden de contant geld fans opeens weer op handen gedragen, terwijl ze anders altijd met de nek worden aangekeken. Heel opvallend is dat altijd. Contant geld werkt altijd, er is nog nooit een briefje van 20 wegens een stroomstoring uitgevallen. Smartphones en andere elektronische apparaten, kunnen het laten afweten.

“Er is nog nooit een briefje van 20 wegens een stroomstoring uitgevallen”

Contant geld respecteert jouw mensenrechten
Recht op vrijheid, recht op privacy, recht op een privé-leven. Er zijn aankopen die je graag privé zou willen houden. Waarom moet de bank bijvoorbeeld weten dat je naar een slijterij gaat als je dat zou willen? Dit gaat niemand wat aan en zeker de bank niet. Dus als je mensen- en grondrechten (en een normale samenleving) belangrijk vindt dan is het zeker zinvol om zoveel mogelijk contant te blijven betalen.

Met contant geld kun je makkelijker budgetteren
Door contant geld behoud je het overzicht hoeveel je per week te besteden hebt. Voor mensen die rond of onder de armoedegrens leven is dat een noodzakelijkheid geworden.

Nog een grappig feit
In de meeste financiële artikelen, of nieuwsberichten die over geldzaken gaan worden nog steeds vaak ter illustratie foto’s van contant geld gebruikt en geen foto’s van sfeerloze pinpassen of van dito smartphones. Kennelijk is de zeggingskracht van contant geld nog steeds vele malen groter dan dat van een nietszeggende pinpas.

(inleidingsfoto gemaakt door de auteur)