De illegale en omstreden vingerafdrukken

In Nederland kunnen mensen die geen #vingerafdrukken willen afstaan sinds 2021 opeens geen id-kaart meer krijgen. Anders gezegd: als eis voor het krijgen van een id-kaart wordt opeens gesteld dat je je privacyrechten en dus mensenrechten moet laten schenden. Dit kan niet. Mensen moeten altijd gevrijwaard zijn van mensenrechtenschendingen, moeten beschikking hebben en houden over hun eigen lichaam, en moeten dus een vrije keuze hebben over wat wel of niet wordt afgestaan.

Zonder id-kaart wordt men helaas buiten de maatschappij geplaatst, immers een identiteitsbewijs is tegenwoordig overal voor nodig. (Je kan sinds 2005 zelfs een boete krijgen wanneer je geen identiteitsbewijs bij je hebt, nog zo’n repressieve maatregel die uit de oorlog is overgenomen.) De overheid creëert zo een gemeen dilemma voor burgers: of je mensenrechten laten schenden of buiten de maatschappij geplaatst worden. Dit is feitelijk keiharde onderdrukking. Het mag duidelijk zijn dat het op die manier omgaan met burgers en burgerrechten ronduit verwerpelijk en niet ok is.

Ik heb hierover al vaak aandacht gevraagd bij politieke partijen en kamerleden, maar krijg zelden een reactie, deze privacyschending wordt kennelijk gedownplayed. Feit is wel dat aan burgers nooit iets is gevraagd, het besluit tot invoer van de verplichte vingerafdruk is op aristocratische wijze, langs burgers heen, genomen zonder raadpleging of toestemming van burgers. En dat maakt het mijn inziens al volstrekt illegaal. Laten we hopen dat de democratie en de situatie van mensenrechten in Nederland ooit weer wordt zoals die was in de jaren ’80 of ’90.

Het besluit tot invoer van de verplichte vingerafdruk is genomen door Vvd, D66, Cda, Pvda, Groen links, Cu, Denk, Volt, Boer burger beweging en Bij1. Tegen het besluit hebben gestemd: Sp, Partij voor de dieren, Fvd, Pvv, Bvn, Ja21 en Sgp.