De zomertijd kan makkelijk al begin maart ingaan

Aangezien ik deze winter een zomertijd experiment doe mag ik mezelf wel ervaringsdeskundige op het onderdeel ‘zomertijd in de winter uitproberen’ noemen. Een ding valt me al op, en dat is dat de zomertijd makkelijk al begin maart in zou kunnen gaan, en zelfs al wel rond half februari. Het is nu, als ik dit schrijf, 8 maart en het begint ’s ochtends om half acht (zomertijd) al vroeg te schemeren. De vogels beginnen al om kwart voor zeven (zomertijd) te fluiten. Van de lange donkere ochtenden die we in januari kennen is dus allang geen sprake meer, dus waarom de zomertijd pas eind maart ingaat is niet echt logisch. De dagen in maart zijn vaak al volop lenteachtig, dus de maand maart heeft met winter weinig meer te maken.

Er is wat opvallends te zien als we naar de overgangen tussen zomer- en wintertijd kijken, de overgangen van zomertijd naar wintertijd eind oktober, en omgekeerd van wintertijd naar zomertijd eind maart, stroomlijnen niet echt met elkaar. Reken maar even mee. Dit winterseizoen (2023/2024) ging de wintertijd in op 28 oktober, de daglengte was op die dag 9hr51. De zomertijd gaat dit seizoen pas weer in op 30 maart, maar de daglengte is op die dag al 12hr51. Zou het veranderen van zomer- naar wintertijd consequent worden toegepast dan zou de zomertijd eigenlijk al rond 13 februari moeten ingaan, die dag heeft namelijk net als 28 oktober ongeveer een daglengte van 9hr51. Als alle dagen eerder dan 28 oktober de zomertijd ‘mogen’ hebben, dan zouden alle dagen na 12 februari ook de zomertijd moeten krijgen. Maar dit gebeurt dus niet.

In de volgende werkelijk schitterende zelfgemaakte grafiek heb ik een en ander duidelijker gemaakt (hoop ik). De gele lijn betreft de daglengtes door het gehele jaar heen. De nu geldende ingangsdatum van de zomertijd en wintertijd staan met een cirkel aangegeven. Te zien is dat ze niet dezelfde daglengtes hebben. Daarnaast is de daglengte halverwege februari aangegeven zodat goed te zien is dat die daglengte even lang is als eind oktober. Tot slot is met een cirkel de daglengte begin maart aangegeven, een datum waarop de zomertijd al prima in zou kunnen gaan.

Zoals al aangegeven denk ik dus dat de zomertijd om het consequent toe te passen al halverwege februari weer in zou moeten gaan, maar om er een wat logischer datum van te maken, en om het effect van tijdsvereffening te compenseren, is begin maart wel een prima tijdstip. Dit sluit mooi aan bij het begin van de meteorologische lente op 1 maart. Als dit jaar 2024 de zomertijd al in was gegaan in het eerste weekend van maart dan zou dat 2 maart geweest zijn. Dan had Nederland op dIe dag, die een daglengte van 10hr59 heeft, al zeker tot half acht ’s avonds kunnen genieten van daglicht, mits onbewolkt weer. Als het ’s avonds wat langer licht is dan zorgt dat voor een positief gevoel, we worden er vrolijker door.

(inleidingsfoto gemaakt door de auteur)

Plaats een reactie