Haalt RTL Nieuws opeens akelig artikel ongevaccineerden offline?

RTL Nieuws publiceerde 17 augustus 2021 een naar mijn mening flink polariserend ‘opinie’stuk over ‘ongevaccineerden’ met als zeer onwelriekende titel “Wat te doen met die 1,8 miljoen?”. Nu zag ik laatst bij toeval dat RTL dit artikel opeens heeft verwijderd, althans de link die nog in het geheugen stond van mijn browser gaf een foutmelding op de site van RTL. Bij zoeken in Google naar dit artikel toont Google nog wel de link (dus bewijs dat de link heeft bestaan), maar als daarop wordt geklikt geeft RTL aan dat de pagina niet bestaat. Mocht het artikel inderdaad verwijderd zijn, wat is dan de reden voor het plotseling verwijderen van dit artikel?

Waar ging het door RTL verwijderde artikel over?
Aangezien ik destijds meteen screenprints van het akelige artikel heb gemaakt weet ik nog waar het over ging en kan ik er uit citeren. In het artikel worden 1,8 miljoen ongeprikte mensen uitgemaakt voor radicalen en twijfelaars. Er wordt in dit RTL artikel zomaar aangenomen dat het niet nemen van de prik voor een grotere kans zorgt op overbelaste ziekenhuizen, en dat deze aanname reden zou mogen zijn voor het weren van ongeprikte mensen uit de samenleving, citaat met daarin een tweede citaat uit het artikel:

“Vanuit deze redenatie (“het weigeren van een vaccin betekent dat er een grotere kans is dat de zorg wordt overbelast”) zou het logisch zijn niet-gevaccineerden uit te sluiten van activiteiten waarbij de kans groot is op een overdracht van het virus, zoals evenementen en uit eten.”

Het niet willen ondergaan van experimentele prikken bestraffen met uitsluiten van de samenleving, afschuwelijker kan het bijna niet worden. Dit gaat helemaal in tegen alle medische ethiek (first do no harm).

Dreigende titel
De titel “Wat te doen met die 1,8 miljoen?” is extreem bedreigend. De titel heeft iets opruiends, let even goed op het woordje ‘die’. Met ‘die’ wordt een groep mensen op afstand gezet en dus weggezet. RTL gaat trouwens volledig voorbij aan het feit dat mensen die geen prik nemen een rechtmatige keuze hebben gemaakt (kom ik verder in dit artikel nog op terug), dus dit ‘opiniestuk’ is ook nog eens rechtsstaatontkenning. Terzijde: waar waren eigenlijk de mensenrechtenorganisaties toen ze zagen dat dit soort artikelen werden geschreven? Die hadden toch hun afschuw moeten uitspreken?

Wij zij denken
Citaat uit het artikel:
“Willen we rekening houden met de grote groep twijfelaars, dan gaat dat ten koste van de festivalbranche, de grote evenementen en de nachtclubs. Willen we dat niet, dan is de oplossing simpel: mensen die het vaccin weigeren en zich niet (op eigen kosten) laten testen voor toegang kunnen dan niet meer naar drukke plekken”

Dit stukje tekst is naar mijn mening flink polariserend. Allereerst het negatieve ‘weigeren’. Hoezo is een vrije rechtmatige keuze maken opeens weigeren? Er wordt niets geweigerd, er wordt gewoon netjes een keuze gemaakt. Mensen bestempelen als weigeraars is stigmatiserend. En dan het wij zij denken, de samenleving is net zo goed eigendom van ongeprikte mensen als van geprikte mensen, maar er wordt in dit artikel met “we” gedaan alsof de samenleving, restaurants, openbare plekken en festivals alleen eigendom zouden zijn van geprikte mensen en dat alleen geprikte mensen het absolute recht zouden hebben om te mogen beslissen welke gunsten de ongeprikte mensen nog krijgen. Griezelig. Dit verschijnsel wordt ook wel de tirannie van de meerderheid genoemd.

De prik niet nemen is boven alles een rechtmatige keuze
We moeten niet vergeten dat de vrije keuze maken om geen prik te nemen ook en boven alles een rechtmatige keuze was en is. Dat is wat een rechtsstaat tot een rechtsstaat maakt. Werden vroeger ook mensen van de samenleving uitgesloten die geen griepprik namen? Nee. Waarom werd dat dan tijdens coronatijd opeens wel de norm? Zodra mensen tot zondebok worden gemaakt voor het maken van een rechtmatige keuze ontstaat een tirannieke `samen’leving en is er geen sprake meer van democratie.

Tot slot
Mocht het inderdaad kloppen dat het artikel door RTL is verwijderd dan vind ik dat wanneer een omroep zo ‘flink’ is om ‘ongevaccineerde’ mensen een veeg uit de pan te geven deze ook zo flink moet zijn om zo’n artikel gewoon te laten staan, zodat toekomstige generaties de rol van de media tijdens de vaccinatiecampagne kunnen beoordelen. Ongeacht of het nu wel of niet verwijderd is, het blijft naar mijn mening een onsmakelijk artikel. Het zou heel goed kunnen zijn dat de komende tijd nog meer ‘artikelen’ stilletjes door de media worden verwijderd. Tegen mensen die zelf een corona-archief hebben opgebouwd wil ik dan ook zeggen: bewaar het en maak er minstens een paar goede backups van!
PS, de naam van de auteur van het RTL artikel noem ik niet, het gaat mij om de inhoud, nooit om personen, het kan zijn dat het artikel is verwijderd op verzoek van de auteur omdat deze tot andere inzichten is gekomen, en die privacy respecteer ik dan ook graag.